Foto | Robots speerpunt nieuw FarmRobotix-programma op DLG Feldtage - Trekker (2024)

Terug naar nieuwsoverzicht

Shownieuws

18 juni 2024

Foto | Robots speerpunt nieuw FarmRobotix-programma op DLG Feldtage - Trekker (1)

Een nieuw onderdeel van de DLG Feldtage is het FarmRobotix-programma. De kleine elektrische Up-veldrobot van de Nederlandse start-up Aigro reed tijdens de buitenbeurs een vast patroon waarbij het gras tussen de denkbeeldige rijen (fruit) bomen gemaaid werd. Dat is een van de werkzaamheden waarvoor de kleine robot bedoeld is. Aigro heeft ondertussen al een aantal Ups verkocht. – Foto’s: Koos Groenewold

Tijdens de DLG Feldtage van 11 tot en met 13 juni in het Duitse Erwitte besteedde de organisatie voor het eerst serieus aandacht aan robots. Een nieuw onderdeel van de beurs, het FarmRobotix-programma, is gericht op praktijkrijpe robot- en precisielandbouwoplossingen voor de biologische en gangbare akkerbouw.

Buitenbeurs DLG Feldtage, met talloze demonstraties op 55 hectare van het 290 grote akkerbouwbedrijf Gut Brockhof, trok 17.000 bezoekers uit 45 landen. De bezoekers werden verwelkomd door 370 exposanten uit 18 landen. Een aantal van die exposanten is nu verenigd in het nieuwe FarmRobotix-programma. Tot de editie van dit jaar was het ‘Field Robot Event’ met miniatuurrobots van studententeams het belangrijkste aspect van de DLG Feldtage op het gebied van autonomie en robotica. Het is nu onderdeel van FarmRobotix.

Auteur: René Koerhuis

Bekijk ook: FOTO | Schoffels en demo’s op DLG Feldtage

Een primeur in de zin van een velddemonstratie is deze Tipard 1800 modulaire werktuigdrager van het Zuid-Duitse Digital Workbench. De spoorbreedte is aanpasbaar en het voertuig heeft een automatische niveauregeling. De schoffelbalk is eveneens Zuid-Duits en wel van Kratzer. Het bedrijf maakte deze schoffelbalk geschikt voor de Tipard 1800.

Onbekend in Nederland maar succesvol in Duitsland en enkele andere Europese landen. Dat is deze Farming GT schoffelrobot van Farming Revolution. Farming Revolution komt voort uit Bosch en eerder ook Amazone. Feitelijk is dit het (eind)resultaat van de Amazone BoniRob die in 2009 (!) voor het eerst op de Agritechnica te zien was. Van de Farming GT zijn inmiddels 22 stuks actief.

Vanzelfsprekend was AgXeed ook van de partij bij de demo’s. Met een AgBot met brede rupsen en een Amazone Cenius cultivator met AutoTill. En met deze vierwielige AgBot met de bij ons en in Duitsland populaire Ecorobotix Ara spotsprayer erachter.

Centraal op deze foto de grote VTE veldrobot/autonome trekker van Combined Powers, het op autonomie gerichte samenwerkingsverband van Krone en Lemken. Tijdens de demo trok de VTE een Karat 10 cultivator. Rechtsonder in beeld de speciaal ontwikkelde dissel waarmee je de VTE op de weg achter een trekker als aanhanger kunt vervoeren.

Aan KI-ondersteunde slimme schoffels geen gebrek tegenwoordig. Deze InRowING van het Oostenrijkse Farm-ING gebruikt kunstmatige intelligentie (KI) om planten te herkennen en daaromheen te schoffelen. Dat kan van 3 tot 11 rijen in bijvoorbeeld suikerbieten, sla, kool, uien, pompoenen en selderie. Er is voor dit jaar een beperkte productieserie van 15 stuks gebouwd die in Midden-Europa is verkocht voor prijzen vanaf € 65.000.

De Berlijnse startup Escarda Technologies is een van de bedrijven die onkruiden met laser bestrijdt. Escarda, wat wieden betekent, kiest daarbij voor diode lasers die volgens de oprichter efficiënter zijn dan CO2-lasers. Het bedrijf ontwikkelde op verzoek van de grootste tomatenteler van de Verenigde Staten een versie met 10 lasers voor 5 rijen tomatenplanten. Die kost momenteel € 850.000 tot € 900.000. Escarda werkt aan CE goedkeuring voor gebruik in Europa.

Ook voor onkruidbestrijding maar dan via spotsprayen op basis van een taakkaart gemaakt door deze drone, is wat SAM Dimension uit Duitsland doet. Vooral gericht op de grote percelen waarbij deze drone vliegend op 60 meter hoogte 60 tot 80 hectare per uur in kaart kan brengen met de door SAM ontwikkelde RGB-camera eronder. SAM vraagt daarvoor € 10 tot € 35 per hectare.

Gerelateerde tags: DLG Feldtage, Precisielandbouw, Veldrobots

Foto | Robots speerpunt nieuw FarmRobotix-programma op DLG Feldtage - Trekker (2)

Shownieuws

17 juni 2024

Foto | Schoffels en demo's op DLG Feldtage

Mechanische onkruidbestrijding was een van de grote onderwerpen op de demo’s van de DLG Feldtage van 11 tot 13 juni in...

Foto | Robots speerpunt nieuw FarmRobotix-programma op DLG Feldtage - Trekker (3)

Shownieuws

14 juni 2024

De toekomst is nu: AgXeed-robot harkt gras tijdens Grasdag 2024

Een robot die het gras harkt, is dat de toekomst? Kom het bekijken tijdens de Grasdag in Dronten, waar de AgXeed-robot...

Foto | Robots speerpunt nieuw FarmRobotix-programma op DLG Feldtage - Trekker (4)

Precisielandbouw

30 mei 2024

VIDEO | Photoheyler-precisieschoffel schoffelt ook in rij

TREKKER ziet de cameragestuurde rotorschoffel van de Duitse machinefabrikant Photoheyler aan het werk in het gewas valeriaan.

Foto | Robots speerpunt nieuw FarmRobotix-programma op DLG Feldtage - Trekker (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Pres. Lawanda Wiegand

Last Updated:

Views: 5687

Rating: 4 / 5 (71 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Pres. Lawanda Wiegand

Birthday: 1993-01-10

Address: Suite 391 6963 Ullrich Shore, Bellefort, WI 01350-7893

Phone: +6806610432415

Job: Dynamic Manufacturing Assistant

Hobby: amateur radio, Taekwondo, Wood carving, Parkour, Skateboarding, Running, Rafting

Introduction: My name is Pres. Lawanda Wiegand, I am a inquisitive, helpful, glamorous, cheerful, open, clever, innocent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.